Bockkranen – minne av en epok

Söndagsutflykt – Utsikt från Klippan i Majorna. Skeppsvarven är borta sedan länge!

Eriksbergskranen är en av Sveriges största bockkranar och är belägen i stadsdelen Sannegården som är ett område längs Norra Älvstranden i Göteborg. Kranen är 80 meter hög och 1 750 ton tung. Konstruktionen byggdes i av Nohab i Trollhättan medan själva lyftanordningarna kom från PHB Jucho i Köln och installerades i Göteborg år 1969. Eriksbergskranen är en produkt av den stora varvsindustri, som var omfattande i Göteborg från 1910-talet, då Eriksbergs Mekaniska Verkstads AB på allvar började producera större fartyg för både den nationella och internationella marknaden, fram till år 1979 då varvet lades ned. År 1993 gjordes bockkranen om till utsiktsattraktion och på sommarhalvåret anordnades även bungyjump från kranen. Med sina 84 meter över havet var det Sveriges högsta plats för bungyjump
Snabb överfart med Älvsnabben!